skip to Main Content

Is jouw ontlasting ongezond?

Tips voor het herkennen van gezonde poep

Het is een cliché, en clichés zijn eigenlijk altijd waar. Als student neem je in het algemeen de alles wat met hygiëne te maken heeft niet heel serieus. Logisch, want je bent jong en flexibel en je immuunsysteem heeft vaak nog alles op orde. Je voelt je niet zo kwetsbaar voor ziektes. Maar wist je dat je door een blik in de toiletpot al veel kunt zeggen over hoe gezond je nu eigenlijk bent. Je darmen zijn de eersten die reageren op voedsel, op parasieten en andere indringers die je gezondheid kunnen ondermijnen. Lees hieronder onze tips voor het herkennen van gezonde en ongezonde poep.

Praatjes over poep

Wist je dat de vorm, grootte en kleur van je poep veel zeggen over je gezondheid? Maar de vraag is: hoe vaak controleer je jouw poep, en weet je ook hoe gezonde poep er eigenlijk precies uitziet? We leggen hier uit hoe gezonde ontlasting eruit ziet en hoe jij dat ook voor elkaar kunt krijgen.

Wat is gezonde ontlasting?

Het hebben van gezonde ontlasting is een signaal dat alle onderdelen van je darmen goed werken. De ontlasting die je produceert, heeft dan een samenhangende consistentie, aan één stuk met een zachte en stevige textuur. Niet Iedereen is hetzelfde, maar in het algemeen is één of twee keer poepen per dag en gezond patroon. Het minimum daarbij is 3x per week.

Wat is een normale kleur van je ontlasting

Vaak zegt de kleur van je ontlasting ook iets over je gezondheid. Alle kleuren bruin worden meestal gezien als de standaard voor gezond. Bepaalde medicijnen of soorten voedsel kunnen een andere kleur veroorzaken. Zo is groene poep een teken dat er gal inzit. En dat kan erop duiden dat je eten te snel door de darm gaat. Dat is bij diarree het geval. Heb je een gele kleur poep? Dat is een teken dat er overtollig vet in zit. Is je poep zwart of felrood? Dan kan er van alles aan de hand zijn. Dus is jouw ontlasting ongezond? Dan is een bezoek aan de huisarts raadzaam.

Hoe krijg je gezonde ontlasting?

Als je ziek bent, kan het zijn dat je een andere soort ontlasting hebt. Maar als je gewoon gezond bent, zijn er een aantal dingen die je kunt doen om je soort poep te verbeteren. Die dingen zijn:

  • Drink zes tot acht glazen water per dag
  • Eet genoeg vezels: fruit, groenten, volkorenbrood en volkoren ontbijtgranen
  • Beweeg regelmatig
  • Ga gelijk naar de wc wanneer je aandrang voelt
  • Hydratatie, beweging en vezels kunnen allemaal helpen om comfortabel te poepen, maar het afvegen is natuurlijk ook belangrijk. Met alles wat daar beneden gebeurt, is het minste dat we kunnen doen zacht wc-papier gebruiken. Zo maak je elk toiletbezoek zo comfortabel mogelijk.

Vond je dit een interessant artikel? Meer leuke blogs lees je hier.

Back To Top