skip to Main Content
Op Banenjacht? Stel Jezelf Deze 4 Vragen

Op banenjacht? Stel jezelf deze 4 vragen

Een baan vinden die bij je past

Zit jouw studententijd er na dit studiejaar op, en ben je je al langzaam aan het oriënteren op de banenmarkt? Dan zul je er ongetwijfeld achter zijn gekomen dat het vinden van een baan, waar je je ook daadwerkelijk op je plek voelt, zeker niet gemakkelijk is. Vooral niet wanneer je geen idee hebt wat je precies wil. Dit is een gevoel waar veel studenten na afronding van hun studie mee te maken krijgen. Coaching door middel van een ontwikkelprogramma kan in dat geval helpen. Wij zetten in dit blog alvast 4 vragen voor je op een rij die je jezelf kunt stellen wanneer je op zoek bent naar een baan.

Wie ben ik?

Tijdens het studentenleven ontwikkel je jezelf enorm. Je komt erachter wie je echt bent. Dit kan helpen als je gaat zoeken naar een baan. Zet op papier wie jij bent, wat je eigenschappen zijn, en vooral ook wat je grootste drijfveren zijn. Wat vindt je belangrijk in het leven? Dat is de eerste stap bij het vinden van een baan die bij je past.

Wat kan ik?

Vervolgens ga je na wat je precies kan. Als student heb je vast en zeker veel geleerd tijdens colleges. De vraag ‘wat kan ik’, kan dan ook deels beantwoord worden met de studie die je gedaan hebt. Maar je hebt ongetwijfeld ook nog andere kwaliteiten. Zet die kwaliteiten, en hoe je ze inzet en in wil zetten op papier. Denk aan bijbaantjes die je deed.

Waar sta ik?

Ga vervolgens na waar je op dit moment bent. Ben je bijvoorbeeld tevreden met de studie die je doet, heb je een leuke stageplek of vind je je bijbaantje echt geweldig? Dit is fijn om te weten, want dan heb je alvast een uitgaansplek van waaruit je kunt gaan zoeken naar een vaste aanstelling. Maar ook wanneer je je helemaal niet op je plek voelt bij bijvoorbeeld je stage, is dat nog geen ramp. Het is namelijk net zo waardevol om te weten waar je je niet goed bij voelt, als waar je je wel goed bij voelt.

Wat wil ik?

Ten slotte is het tijd voor, voor veel studenten, de moeilijkste vraag: wat wil ik? Waar zie je jezelf over 10 jaar? Wat wil je nog allemaal bereiken? Wanneer je dit weet, kun je op zoek naar een baan die erbij aansluit. Maar deze vraag is zeker niet voor iedereen makkelijk te beantwoorden. Gelukkig kun je hiervoor de hulp inschakelen van een coach die met jou aan de slag gaat om deze punten te ontdekken.

Ook voor niet-studenten

We hebben ons nu gericht op studenten, maar ook wanneer je je al lang op de arbeidsmarkt bevindt, is het ontzettend goed om jezelf deze vragen zo nu en dan te stellen. Ben jij nog wel op je plek binnen het bedrijf waar je werkt? Of uiten je talenten zich beter ergens anders? Wij brengen je graag in contact met een coach die je met deze vragen kan helpen.

Back To Top