skip to Main Content
Stress Bij Studenten

Stress bij studenten

In het weekend op weg, familie en vrienden die je wil blijven zien en die ene Netflix-serie die je nog wilt zien . Ondertussen weet je dat de tijd heel snel gaat en je over twee weken al tentamens hebt.

Last van stress

Bijna iedereen heeft weleens vormen van stress ervaren. Stress is een reactie van onszelf die we ervaren, als we een spannende situatie tegemoet gaan. Denk hierbij aan een tentamen of presentatie die gegeven moet worden. Bij die spannende situatie komt er een stofje in ons lichaam vrij, die adrenaline genoemd wordt. Hierdoor worden mensen nog scherper in de spannende situatie.

 

Oorzaken van stress onder studenten

Een belangrijke stressfactor onder studenten is tentamenstres. In een schooljaar krijgen studenten veel tentamens, en moeten studenten veel stof verwerken. Er moeten een aantal studiepunten gehaald worden voordat de student over kan. Voor veel studenten ligt de druk om goed te presteren hoog. Uit onderzoek komt naar voren dat 62% van de studenten constant de aanwezigheid van stress voelt.

Een andere factor van stress is de balans tussen studie en sociaal leven. Een nieuwe student komt in een totaal nieuwe omgeving terecht. Daarbij komen veel nieuwe verantwoordelijkheden bij naast de studie. Dit geldt vooral als studenten op zichzelf gaan wonen in de nieuwe studentenstad. Daarnaast hebben veel studenten moeite om financieel rond te komen, dit kan ook voor stress zorgen. Studenten verdienen over het algemeen weinig en hebben veel kostenposten.

 

Het is goed als de studenten die veel stress ervaren voor voldoende nachtrust zorgen. Goede nachtrust helpt de hersenen om tot rust te komen. Het helpt ook als studenten prioriteiten stellen en onnodige activiteiten niet door laten gaan. Als ze dat doen, dan kunnen ze beter de focus zetten op andere dingen.

 

Back To Top